סמארט פור לייף מכירות וקשרי לקוחות זאת לא עוגיה, זו ארוחה!
שלום גולשים יקרים, אנא השאירו את מספר הטלפון ואת הפרטים בטופס על מנת לרכוש את העוגיות או לשאול שאלה!
Send

 054-5646510   drorsmart@gmail.com

אילו מזונות לאכול ומאילו מזונות להימנע? - סמארט פור לייף



כיצד לאכול בריא?

Posted by

תזונה נכונה והשפעתה על בריאות טובה ומניעת מחלות

תזונה קלוקלת קשורה בצורה ישירה לחלק משמעותי מהמחלות הנפוצות בעולם המערבי. מזונות תעשייתיים המכילים עודפים מזיקים של שומנים רווים, סוכרים, וכימיקלים שונים – מזיקים בצורה חד-משמעית לבריאותינו. תזונה לא נכונה- העתירה בקלוריות, בשומנים ובסוכרים – גורמת לתהליכי חמצון לא רצויים בגוף ולדלקות כרוניות כגון: סוכרת, מחלות לב, סרטן, אלצהיימר וטרשת נפוצה.

לעומת זאת הוכח במחקרים מתחום הרפואה המונעת, כי תזונה מאוזנת ונכונה יכולה לעכב ואף למנוע את רוב המחלות הכרוניות ולתרום להארכת תוחלת החיים.

להלן מספר המלצות לתזונה נכונה העשויה לסייע לנו במניעת מחלות:

צריכת מזונות נוגדי חמצון – אנטיאוקסידנטים

תהליכי החמצון גורמים להרס תאים, להאצת ההזדקנות, לפגיעה במערכת החיסונית ולמחלות כרוניות רבות. ככל שגוף האדם מתבגר הוא הופך לפגיע וחשוף יותר לתהליכי החמצון ולפגיעה של ״רדיקלים חופשיים״.

על מנת לנטרל את תהליכי החמצון צריך להזין את גופינו במזונות שמכילים אנטיאוקסידנטים, הנלחמים נגד הרדיקלים החופשיים, ומעכבים חלק מתהליכי הזקנה של תאי הגוף ואף מונעים מחלות כרוניות רבות.

נוגדי חִמצון רבים נמצאים במזון-צמחי טבעי: בירקות, פירות, אגוזים, זרעים וקטניות. אנטיאוקסידנטים חשובים כוללים סלניום, מנגן, ויטמין E, ויטמין A, ויטמין C, בטא-קרוטן, קו-אנזים 10Q, פלבנואידים, פוליפנולים, פנולים ועוד. מומלץ לצרוך את נוגדי החמצון ממזון טבעי, אולם ניתן להיעזר בתוספי-מזון בהמלצת דיאטנית קלינית או רופא.

הוספת קינמון לתפריט

תבלין הקינמון הוא אחד היעילים והחשובים למניעת מחלות. הוא מסייע לאיזון הסוכר אצל חולי סכרת, משפר את מצבן של שחלות פוליציסטיות ואף מאט משמעותית הידרדרות אצלי חולי אלצהיימר. בנוסף, הקינמון מאט התפתחות גידולים סרטניים באמצעות בלימת התפתחות כלי-דם חולים.

צריכה יומית מומלצת 1-3 כפיות קינמון. ניתן להוסיף למשקאות חמים, מאפים, יוגורט ודייסות.

הוספת כורכום לתפריט

תבלין הכורכום מכיל תרכובות רבות עוצמה של נוגדי-חמצון הנקראות כורכומינואידים. התרכובות הללו מגינות על הגוף מנזקי חמצון ומשורת מחלות כרוניות כמו סרטן, לב, כלי דם, דלקות מפרקים ומחלות ניווניות הקשורות לגיל.

צריכה יומית מומלצת של כורכום – כמה שיותר! ניתן להוסיף לסלטים, לתבשילים, לחביתות, למרקים, לפסטות, לאורז וכד'.

הוספת ג'ינג'ר לתפריט

צמח הזנגוויל, או הג'ינג'ר בשמו הלועזי, מכיל חומר פעיל הנקרא ג'ינג'רול. צמח זה ידוע בעיקר ביכולתו להקל על בחילות הקאות וכאבי בטן.

הזנגוויל הוא בעל יכולת נוגדת חמצון גבוהה ומועיל במיוחד בהגנה מפני סרטן המעי הגס. הג׳ינג׳ר גם מהווה מקור למגנזיום ולויטמינים ומינרלים נוגדי-חמצון נוספים.

הוסיפו ג'ינג'ר לתבשילים שונים ולמרקים והכינו מהם חליטות תה.

שתו קפה שחור

קפה שחור שעשוי מפולי קפה, "קפה טורקי", מכיל ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון, שמסייעים לחיזוק מערכת החיסון. היתרון הגדול של הקפה השחור הוא שפולי הקפה עוברים תהליכי קלייה וטחינה, אולם הקפה השחור שמתקבל משמר בתוכו תכולת קפאין גבוהה ונוגדי חמצון.

איכלו אגוזים שקדים וזרעים

מומלץ לאכול מזונות שמכילים שומנים רב וחד בלתי-רווים. שומנים אלה בריאים וחשובים לתפקוד מערכת החיסון, מניעת חמצון ומניעת דלקות כרוניות.

השמנים הבריאים נמצאים בשמן-זית, זרעי פשתן, גרעיני חמניות, שומשום, דלעת, שקדים, אגוזים, אבוקדו וטחינה. מאחר שאלו מזונות עתירי קלוריות מומלץ להגביל את צריכתם. למשל- אגוזים ושקדים לא-יותר מ -10 ביום, גם לגבי טחינה ,גרעינים שונים ושמן הזית צריך להגביל את הכמויות.

עדיף לצרוך אגוזים ושקדים ללא קליה וללא תוספת מלח על מנת לקבל את הערכים התזונתיים החשובים שיש בהם.

אכלו מזונות העשירים באומגה 3
רמה תקינה של אומגה-3 מחזקת את המערכת החיסונית ועוזרת לגוף להילחם בדלקות שונות. היא מסייעת גם במניעת מחלות לב וכלי דם. אומגה-3 מסייעת בעת דכאון וחרדה, להפרעות קשב וריכוז ולהפרעות קוגניטיביות. יתר על כן, היא מסייעת במניעת שבץ מוחי, דלקות פרקים ואלצהיימר. אומגה 3 נמצאת בעיקר בדגי-ים, סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי וכן בזרעים שונים כמו זרעי פשתן.

איכלו ירקות ופירות מכל צבעי הקשת
כל סוגי הירקות והפירות עשירים בויטמינים ומינרלים חיוניים, וכן בחומרים נוגדי חמצון -אנטיאוקסידנטים, נוגדי דלקות ונוגדי סרטן. התרופה המונעת הטובה ביותר לרוב המחלות היא אכילת כמויות גדולות של ירקות ופירות בכל הצבעים מכיוון שכל שבע מכיל רכיבים בריאותיים חשובים ושונים. יתרון הירקות על הפירות הוא בכך שהם דלי קלוריות.

איכלו דגנים מלאים וסיבים תזונתיים
בקליפות דגנים יש שפע של מינרלים וסיבים תזונתיים שחשובים לבריאות מערכת העיכול, לבריאות הלב, לבריאות המעי ולסוכרת ועוזרים לתחושת השובע. מכאן החשיבות בצריכת דגנים מלאים והימנעות מצריכת דגנים לבנים. דגנים מלאים הכוללים קליפות הם: חיטה-מלאה, שיפון-מלא, שעורה-מלאה, שיבולת שועל, כוסמת, בורגול, אורז-מלא, כוסמין, וסובין חיטה או שיבולת-שועל, שהם הקליפות של אותם דגנים טחונים דק.הקפידו על לחם מדגנים מלאים, אורז-מלא וכד'. דגנים ללא הקליפות – לחם לבן, אורז לבן או דגנים-מעובדים אינם מכילים סיבים תזונתיים ואינם מומלצים.

צרכו חלבון איכותי ומלא
חלבון משמש לבנייה ותפקוד של כל אברי הגוף ובמיוחד של מערכת החיסון והדם. החלבונים מיוצרים מחומצות-אמיניות. קיימות 22 חומצות אמיניות שונות שמהן הגוף מייצר מאות אלפי חלבונים לפי צרכיו.

גוף האדם מסוגל לייצר בעצמו 13 חומצות אמיניות. את 9 החומצות הנותרות, שנקראות "חומצות אמיניות חיוניות", הגוף אינו מסוגל לייצר והוא חייב לקבל אותן מהמזון. אם הגוף אינו מקבלן הוא לא יוכל לייצר את החלבונים הדרושים לו לתפקוד תקין של מערכת החיסון. חשוב לצרוך מזון המספק את 9 חומצות-האמינו ההכרחיות לקיומנו.

חלבונים ניתן לקבל ממזון מהחי כמו בשר, עוף, דגים וביצים. חלבונים מהצומח ניתן לקבל מקטניות כמו: סויה, שעועית, חומוס, עדשים, פול, תורמוס ואפונה. וכן מדגנים מלאים כמו: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת-שועל, אגוזים שונים, שקדים, בוטנים, ומזרעים כמו פשתן, שומשום, וחמניות.

הימנעו או צמצמו במרכיבי המזון הבאים:

כדי לשמור על הבריאות, אין די בהקפדה על תזונה נכונה שמספקת לגוף את מרכיבי המזון החיוניים והבריאים. במקביל, חייבים לצמצם למינימום את צריכת המוצרים התעשייתיים העשירים במלח, סוכר, שומנים וקלוריות מיותרות.

הפחיתו את צריכת הנתרן
מרבית מוצרי המזון התעשייתיים כוללים כמויות גדולות יחסית של נתרן. לכן מומלץ להפחית ככל האפשר את השימוש במלח בזמן הבישול, ולהימנע מהוספת מלח למזון המוגש על הצלחת.

הפחיתו צריכת ממתקים וקינוחים עתירי סוכר
צריכה עודפת של סוכר תורמת להשמנת-יתר ולבעיות שיניים וחניכיים. צריכת סוכר מוגזמת מגדילה את הסיכון למחלות לב, סוכרת, וסרטן. רצוי לגמול ילדים מגיל צעיר מהתשוקה למתוק ולהרגילם לאכול מזון ושתיה לא-ממותקים. ניתן להתרגל לטעם שאינו מתוק תוך זמן קצר. למשל, לקפה ותה לא ממותקים מתרגלים בממוצע תוך 10 ימים.

הפחיתו צריכת שומן מן החי.
שומן מן החי בכמויות גדולות ושומנים מסוג טרנס נמצאו קשורים לעלייה של רמות השומנים בדם, כולסטרול-רע וסיכון ליצירת קרישי דם. מומלץ להפחית צריכת שומן מבשר, גבינות וחמאה, ולהפחית למינימום אכילת מזון מטוגן ושומנים מסוג טרנס (מרגרינה).

צמצמו צריכת מזונות מעובדים וחטיפים.
במזון תעשייתי מעובד יש לרוב תכולה גבוהה של שומן, סוכר ומלח. מזונות מעובדים כוללים לרוב חומרי שימור, צבעי מאכל, ותוספים מלאכותיים המזיקים לבריאות. העדיפו תמיד לאכול מזון טרי, איכותי שבושל מחומרי גלם טבעיים ללא תוספות מלאכותיות.